Temettü Yatırımcılığı 101

Bir yatırımcının yatırım yaptığı enstrümanı seçmesindeki en önemli unsur onu satarken elde edeceği gelir değil, bu enstrümanın ona düzenli olarak gelir getirmesidir. Düzenli kira getiren gayrimenkul, plaka ya da iş makinesi gibi yatırımlar bu gruptaki yatırım araçlarıdır. 

Temettü de düzenli gelir elde etmek isteyen yatırımcıların tercih ettiği yatırım araçlarından biridir.

Temettü Nedir?

Şirketler, doğaları gereği kâr amaçlı kuruluşlardır. Elde ettikleri kârı yeni yatırımlar yapmak adına şirket sermayesinde kullanabilir ya da hissedarlarına kâr payı olarak dağıtabilirler. Temettü, şirketlerin hissedarlarına elde ettikleri kârdan dağıttıkları paya verilen isimdir. Bu dağıtımdan ne kadar gelir elde edileceği ise sahip olunan hisse miktarıyla doğru orantılıdır. 

Şirketler, yıl sonu finansal raporlarını açıkladıktan sonra eğerkâr elde etmişlerse, şirketin yönetim kurulu elde edilen kârın dağıtılıp dağıtılmayacağına ve eğer dağıtılacaksa nasıl dağıtılacağına karar verir.  

Şirketler temettüyü yatırımcılara nakit temettü ve bedelsiz temettü olmak üzere iki şekilde dağıtabilir. Nakit ödeme kararı alındığında, kârdan hisse başına düşen bedel nakit olarak dağıtılır. Eğer bedelsiz sermaye artışı yoluna gidildiyse, şirket kâr payını, şirket hisselerinin o günkü piyasa değerini göz önünde bulundurarak hisse senedi olarak dağıtır. Temettü dağıtma sıklığı, şirketten şirkete değişebilir.

temettü-nedir

Temettü Nasıl Hak Edilir? 

Temettü payı alabilmek için birinci öncelik, temettü dağıtımı esnasında şirketin hisse senedine sahip olunmalıdır. Hissenizin miktarı, almayı hak ettiğiniz payın ne kadar olacağını belirler.

Dağıtımın sabahına dek aldığınız her hisse, dağıtımdan pay alabilmenizi sağlar. Yani bütün yıl sahip olunan bir hisse, dağıtımdan önce elden çıkarıldığı takdirde temettü getirisi sağlamaz. Yalnızca dağıtımın yapılacağı gün hissedar olarak yer alan kişiler temettü dağıtımından faydalanır.

Dağıtım ister nakit ister hisse olarak yapılsın, kâr payı hisse sahibinin yatırım hesabına otomatik olarak geçer.

Şirketler Neden Temettü Dağıtımı Yapar?

Şirketin elde ettiği kârı, sermaye yatırımı olarak kullanmak yerine, neden hisse senedi sahiplerine dağıtma yoluna gittiği sorusu kafa karıştırıcı olabilir. Ancak yatırımcı psikolojisine odaklanmak, bizi doğru cevaplara ulaştırabilir. 

Temettü veren şirketler,mevcut yatırımcılarına ve potansiyel yatırımcılara güven verirken, şirketin güçlü bir geleceğinin ve sürdürülebilir gelirinin olduğu fikrini de verirler. Bu güven, şirket hisselerine yönelik talebin artmasını sağlar.

Elbette temettü ödemesi yapmak, şirkete duyulan güvenin tek ön koşulu değildir. Çoğugüçlü şirket, temettü ödemesi yapmama ya da kârına oranla çok küçük miktarda ödeme yapma kararı almaktadır. Bu durum şirketin temettüye bakış açısıyla ve dönem koşullarıyla alakalıdır ve değişkenlik gösterebilir.

Temettü Dağıtma Oranı Nedir? 

Temettü dağıtma oranı, şirketin dağıtacağı temettünün, şirketin toplam dağıtılabilir kârına oranıdır. Şirket, kârının bir bölümünü yedek akçe olarak ayırmak zorundadır. Bu miktar dışında kalan kısım ise dağıtılabilir kârdır. 

Şirketler, dağıtacakları temettü miktarına hedefleri doğrultusunda karar verirler ve büyüme ve yatırım planlamaları doğrultusunda zaman zaman daha düşük temettü dağıtım oranları uygulayabilirler.

Temettü Verimi Nedir?

Temettü verimi, dağıtılan temettü ile hisse fiyatlarının kıyaslanmasında kullanılan bir veridir. Hisse başı temettü miktarının hisse senedinin fiyatına bölünmesi ile hesaplanır. Bu veri, temettü yatırımı yaparken özellikle dikkat edilen önemli bir kıstastır. Temettü verimi yüksek şirketler hisse senedine harcanan miktara karşılık daha fazla gelir elde etme imkanı sağladığından, yatırım için öncelikli tercih haline gelirler. 

Temettü geliri ile hisseye ödenen fiyatın hızlıca geri alınması ihtimali, başlı başına önemli bir yatırım teşvikidir. Ancak bunun yanında, temettü verimi yüksek ve kârı sürekli artan bir şirketin hisse fiyatlarının uzun vadede radikal miktarda yükselecek olması, hissenin satış değerini de yükseltir ve yatırımın karşılığını artırır.

Temettü Şirketi Nedir?

Genellikle, düzenli ve büyük oranlı temettü dağıtımı yapan şirketlerin dağıtıma devam edeceği öngörülür ve temettü yatırımları çoğunlukla bu şirketlerin hisselerine yapılır. Bu şirketler de temettü şirketleri olarak adlandırılır.

Temettü Emekliliği 

Doğru temettü yatırımcılığı stratejisi izlendiğinde, uzun vadede temettüden kazanılan pasif gelir oldukça yükselebilir. Hatta, başlı başına yatırımcının yaşam giderlerini karşılayacak bir temel gelir kaynağına dönüşebilir. Bu durumdaki yatırımcılar, temettü emeklisi olarak adlandırılır. 

Temettü emekliliği resmi bir kavram değildir ve gelirin her zaman devam edeceğinin bir garantisi yoktur. Ancak doğru şirketlere yapılan ısrarlı yatırımlar genellikle sonuç vermeyi sürdürür ve yatırımcının ekonomisine önemli katkıda bulunur.

temettü-emekliliği

Temettü 25 Endeksi XTM25

Temettü 25 endeksi hesaplanırken, BIST Temettü Endeksinde yer alan şirketler, temettü verimine göre büyükten küçüğe sıralanır.

Bu sıralamada ilk 25’te olan hisseler Temettü 25 endeksini oluşturur. Bu endeks, en verimli şirketlerin takibi için oldukça önemlidir. Temettü 25 endeksini an itibariyle oluşturan şirketler şunlardır:

-AEFES -AKSA -ALKIM -ANSGR -BIMAS -CCOLA -DOHOL -ECILC -ECZYT -EGEEN -ENJSA -ENKAI -EREGL -FROTO -INDES -ISDMR -ISMEN -KCHOL -NUHCM -OTKAR -SAHOL -TCELL -TOASO -VESBE -YGGYO

En verimli Temettü Şirketini Seçmek

En verimli temettü şirketi, yatırımcının amacına ve mevcut sermayesine göre değişebilir. Düzenli ve verimi yüksek temettü veren, güvenilir bir şirketin hissesine yapacağınız uzun vadeli ve risksiz bir yatırım ile yıllar sonra hatırı sayılır bir gelir elde edebilirsiniz. 

Verimli bir temettü geliri elde etmek için mevcut koşullarınızı göz önünde bulundurarak derin bir araştırma yapmak ve doğru hisseleri tespit etmek gerekir. 

Mevcut yatırımlarınızın takibini yaparken, piyasalardaki güncel gelişmelerden haberdar olabileceğiniz güçlü ve deneyimli bir çözüm ortağı ile çalışıyor olmak doğru yatırım kararları alabilmek için son derece önemlidir. 

ForInvest, uzun ve kısa vadeli yatırımlarınızı kolayca takip etmenizi, piyasaların değişen koşullarından anlık olarak haberdar olmanızı ve buna göre hızlı şekilde pozisyon almanızı sağlayan gelişmiş bir yatırım platformudur. 

ForInvest, temettü şirketleri yatırımcılığına ürünlerinde özel bir yer ayırmıştır. Kar-zarar analizi tablosundan Temettü Verim Oranı, Net Temettü Miktarları verilerine ulaşabilir, karşılaştırmalı olarak FXPlus ekranlarında görüntüleyebilirsiniz.

ForInvest uygulaması ile her yerden, dilediğiniz anda, Borsa İstanbul, Pariteler, Dünya Borsası gibi bir çok piyasaya erişebilir, alım ve satım işlemlerinizi hızla ve güvenle gerçekleştirebilirsiniz. 

ForInvest uygulaması ile de istediğiniz tarayıcıdan pörtföyünüze erişebilir, gerçek zamanlı piyasa verileri, haber, rapor ve güncel analizlere ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz de ForInvest FXPlus ile uzman bir yatırımcının ihtiyacı olan akıllı analiz araçları, detaylı raporları ve indikatörleri gibi tüm seçeneklere ve fazlasına ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir